7+1 fontos dolog, ami nem hiányozhat az elsősök tolltartójából

2018.07.18
by Ars Una titkárság

A legtöbb iskolában igen részletes tanszerlistát kapnak a szülők, azonban sokszor nem könnyű eldönteni, hogy a sokféle termék közül pontosan mit válasszunk. Radír, hegyező, színes és grafit ceruzák - vajon a sok-sok típusból melyiket válasszuk az írószerboltok széles kínálatából? - Mi most adunk neked néhány tippet, hogy milyen szempontokat érdemes figyelned a vásárlás során!

 

1. Színes ceruzák

Legjobb, ha háromszög formájú ceruzákat választasz, amelyeket gyermeked kényelmesebben tud majd fogni rajzolás és írás közben. Emellett fontos lehet még, hogy kicsit zsírosabb hegyű ceruzák legyenek, hogy jól "szaladjanak" a papíron rajzolás közben! A tolltartókba általában 12 színű ceruzát szoktak kérni - ügyelj, hogy legyen köztük bőrszínű is az emberrajozokhoz!

2. Grafit ceruzák

Leginkább a HB keménységű ceruzát szokták kérni az elsősök számára - általában 3-4 ceruza elegendő egyszerre a tolltartóban. Figyelj rá, hogy mindig jól kihegyezve induljanak útnak a grafitok, hogy az írástanulás közben valódi segítséget jelentsenek gyermeked számára. Ami még hasznos: ha tudsz, vásárolj háromszögletű és "grip"-es felületű grafit ceruzákat - a kicsik még nagyon izgulnak az első betűk megformálásakor, így azonban nem fog csúszni a kezükben a redőzött felületű ceruza.

 

3. Postairón

A nagy klasszikus - szó szerint! Ugyanis még mindig kérik a hagyományos, kék-piros ceruzákat az első osztályosok számára. Legtöbbször a vastag postairónból már csak 1-2 darabot kérnek, inkább a vékonyabb piros-kék ceruzából kérnek a tanítónők többet. Lehetőség van ezekből is háromszögletű verziót választani - mi azt ajánljuk!

 

4. Filctollak

Szerencsére a filctollak területén a leginkább megengedőek a tanárok, és a leginkább egységesek a gyártók. Elsősök részére egy egyszerű, 10-12 színű filctoll készlet tökéletes, amellyel az iskolai rajzokat el tudják készíteni, ki tudják színezni. Arra érdemes cask figyelni, hogy kifejezetten az elsősök számára vastag vagy vékony filceet kérnek a tanító nénik.

5. Radír

Itt aztán tényleg sok a lehetőség! Ceruzavégre tehető vagy magában álló legyen? Kicsi vagy nagy méretű? Jobb-e a drágább vagy csak felesleges kiadás? A mi meglátásunk szerint legjobb, ha a napi iskolai felszereléshez legalább hármom radír szokott kelleni: egy kicsi, egy nagy és egy pót, mivel nagyjából az első hét végére elvész az egyik. Kimondottan drága radírt ezért sem érdemes talán elsőre vásárolni, inkább tapasztaljátok ki, hogy melyik a legjobb. Fontos szempont lehet azonban, hogy ne törjön, ne morzsálódjon túl könnyen.

 

6. Vonalzó

Ebben a kérdésben is a radírhoz hasonló megoldásra szoktunk jutni, hiszen kell belőle egy kicsi, egy nagy és egy pót - esetleg egy törhetetlen! Szerencsére már jópár flexibilis, szinte törhetetlen vonalzó közül is tudtok választani, amelyek tökéletesek az elsősök, sőt, a teljes alsós korosztály számára.

 

7. Ragasztó

A felsőbb osztályok tanulói számára sokszor már csak rajz órára kérnek ragasztó stiftet a tanárok, az elsősöknek azonban sok iskolában minden órára vinniük kell tolltartójukban ragasztó stiftet, hogy a tanórákon kapott fénymásolt lapokat és feladatokat be tudják ragasztani. A legkisebb kiszerelést ajánljuk a tolltartókba - a technika vagy rajz csomagban úgyis lesz nagyobb ragasztóstift és folyékony ragasztó is.

 

 

8. Olló

Első osztályban profin megtanulnak bánni az ollóval a kis elsősök, hiszen rengeteg feladathoz kell kivágniuk és ragasztaniuk. Tanító néninként különböző, hogy kik kérnek hegyes, és kik kérnek tompa ollót - nálunk mindenesetre mindkét változatból találhattok. Ami fontos: balkezes gyerkőcök számára válasszatok balkezes ollót!

 

9. Hegyező

Fontos, hogy tartályos hegyezőt válassz, hogy ha szünetben vagy ne adj'isten, óra közben kellene hegyeznie, akkor se legyen minden tele forgáccsal. Amire még érdemes figyelni, hogy kétlyukú hegyezőt vásároljatok, így a vastag és a vékony ceruzák is egy hegyezővel kihegyezhetőek, és nem kell a két típusra két hegyezőt használni.

 

+1 Maga a tolltartó!

A fő kérdés: miben tudja ezt a sok holmit gyermeked eltárolni nap, mint nap! Szerencsére mi erre is tudjuk a megoldást! Az Ars Una többszintes tolltartókban ugyanis minden itt felsorolt írószer elfér. Gumis ceruzatartóiban grafitok, színesek és filcek is megtalálják helyüket - pluszban beépített, trükkös zsebében pedig az olló, a ragasztó, a vonalzó és a tartályos hegyező is tökéletesen elfér!