A megfelelő íróasztal és szék kiválasztása


 

Lassan elérkezik az íróasztal és a hozzá tartozó szék kiválasztása is a leendő elsősöknek számára! A gyerekeknek ez izgalmas időszak, a szülők számára azonban legalább annyira megterhelő, akár egykor az első babakocsi, majd a megfelelő bicaj, vagy akár szintén ebben az időszakban a tökéletes iskolatáska kiválasztása. Tudjuk, hogy Te is igyekszel kutatni, utána olvasni és a legjobb döntést hozni, ezért most adunk néhány tippet és támpontot, hogy kicsit könnyebb legyen!

A tanulósarok:

Valójában bármilyen asztalt és széket is választasz, a lényeg, hogy a délutáni tanuláshoz egy nyugodt kis szigetet teremtsetek a csemetének. Akár a nappali egy csendes sarkában, akár a gyerekszobában rendezitek be  a tanulósarkot, fontos, hogy rendezett környezetben tudjon tanulni a gyerkőc és ne legyen túl sok játék körülötte, ami elvonhatja a figyelmét.

A rendezettség mellett figyeljetek arra is, hogy megfelelő világítás álljon rendelkezésre a tanuláshoz. Legjobb, ha természetes fény segítségével lehet ezt megoldani, azonban ha ablak mellett is ül a gyerkőc, télen akkor is szüksége lesz jó minőségű asztali lámpára.

És akkor lássuk a lényeget: hogyan válasszuk ki a megfelelő széket és íróasztalt?

A szék

Az ajánlások szerint elsőként a széket érdemes kiválasztani, hiszen ekkor derül ki a tényleges ülőmagasság.

Az ideális szék jellemzői:

- Ülőrésze kényelmes - nem túl kemény, nem túl puha

- A szék magassága és háttámlája is állítható

- Rendelkezik lábtartóval 

- Rendelkezik deréktámasszal és/vagy támlája követi a gerinc vonalát

- Semleges színű kárpitja nem piszkolódik könnyen

- Kartámaszos széket inkább kamaszoknak érdemes választani, a kicsiket inkább akadályozza ez a kiegészítő


Az íróasztal

Ha már megvan a legkényelmesebb szék, és ismeritek a körülbelüli ülőmagasságot, akkor ki lehet választani a legjobb íróasztalt is.

Az ideális íróasztal jellemzői:

- Elsősöknél érdemes állítható magasságú íróasztalt választani, hogy több évig kényelmes legyen

- Praktikus, ha az asztal lapja dönthető is

- Az asztal lapjára közepes méret az ajánlás: legyen elég nagy ahhoz, hogy könyv, füzet és írószertartó elférjen rajta, de nem szükséges túl nagy íróasztal, mert előbb-utóbb átláthatatlan és rendezetlen lesz a sok holmitól.

- Érdemes akkora méretű asztalt választani, hogy alsóban, amíg még együtt tanultok, te is le tudj ülni a gyerkőc mellé - a törtekkel való osztás vagy a hangtani törvények elmagyarázásához, hidd el, le kell ülni!

- Hasznos lehet, ha egy fiókkal vagy egy-két polccal is rendelkezik az íróasztal, amelyek segítik a rendszerezést

TIPP! Ha parkettád van, érdemes puha görgőkkel rendelkező széket választani vagy esetleg padlóvédőt vásárolni, hogy a szék görgői ne sértsék fel a parketta felületét.

Ti kiválasztottátok már az íróasztalt és a széke? Hogyan döntöttetek?