Miért válassz BPA mentes kulacsot?

2018.03.05
megrendelő Ars Una titkárság

      

Szülőként gyermekeinknek a legjobbat szeretnénk megadni mindenből. Ahogyan tudatosan odafigyelünk mindennapi rutinjukra, és arra, hogy rendszeresen sportoljanak és egészségesen táplálkozzanak, ugyanúgy ügyelünk arra is, hogy milyen palackból, kulacsból fogyasztják a napi elegendő folyadékmenyiséget. De vajon milyen palackban lehet biztonságosan tárolni és fogyasztani a friss vizet?

Kutatások kimutatták, hogy bizonyos műanyagtípusok tartalmazhaznak egy BPA nevű anyagot. A BPA, teljes nevén biszfenol-A a polikarbonát műanyagok egyik összetevője, amelyet nagyfokú hőálló és ütésálló tulajdonsága végett számos termék előállításához felhasználnak. Szemüveglencsék, autóalkatrészek, sport- és védőeszközök mellett számos háztartási eszköz, kulacsok, evőeszközök, cumisüvegek is készültek BPA-t tartalmazó műanyagból.

Az utóbbi néhány évben azonban számtalan kutatás kimutatta, hogy a BPA felelős lehet többféle megbetegedés kialakulásáért, növeli a rák kialakulásának kockázatát, valamint a hormonháztartás egyensúlyának felborításával további súlyos betegségek előidézője lehet. Azon már nem is vitáznak a kutatók, hogy káros-e a BPA jelenléte az egyes használati tárgyakban, amelyekben ételt-italt tárolunk, hanem azt igyekeznek megállapítani, hogy milyen mennyiségtől válhat valóban kockázatossá az anyag jelenléte eszközeinkben.

      

Az azonban biztos, hogy magas hőmérséklet vagy erősen lúgos közeg elősegítheti a BPA kioldódását az egyes eszközökből, ezért javasolt, hogy mikohullámú sütőben és mosogatógépben való használatukat kerüljük.

A sok nyomasztó információ mellett két jó hírrel is szolgálhatunk:

Az egyik az, hogy a BPA veszélyeinek és hatásának felismerése óta számos termék esetén a gyártók maguk is igyekeznek kerüli a BPA használatát - cumik és cumisüvegek, esetén például már szinte minden gyártó kivonta a BPA-t az alapanyagok közül.

A másik jó hír az, hogy ugyan a kulacsok terén még néhány gyártó megmaradt a korábbi anyagösszetételnél, de az ARS UNA kulacsok már kivétel nélkül mind BPA mentes műanyagból készülnek. Ennek köszönhetően gyermeked egészsége tökéletes biztonságban lesz, amennyiben számára ARS UNA kulacsot választasz, akár a biztonsági záras tetővel rendelkező kulacsaink, akár a 700 ml-es, sportkulacsok közül választod ki kedvenceteket.