Milyen színes ceruzákat válasszunk?

2018.07.04
by Ars Una titkárság

Mindig nagy dilemma iskolaszerek vásárlása során a megfelelő színes ceruzák kiválasztása, hiszen korábban kevés a tapasztalatunk. Lehet ugyan kísérletezni, de egy rossz választás esetén nyilván nem szívesen dobnánk ki a teljesen új ceruzákat - más választás nem lévén így hónapokig kínlódhat gyerkőcünk a nehezen hegyezhető, fakó, túl törékeny, könnyen porló színesekkel. - Mi most adunk neked néhány tippet a jó választáshoz, hogy biztosra tudj menni, és gyermeked számára élmény legyen a rajzolás és a színezés!

Nézzük is a tippeket, tanácsokat és szempontokat!

 

1. Vékony vagy vastag ceruzát válasszunk?

Első kérdés, amikor a nálunk vásárló szülők nézelődnek, hogy hagyományos, vagy vastagabb (jumbo) ceruzát szeretnének vásárolni. Sokszor eleve megadja a tanszerlista, akkor érdemes a tanítónő kérésének megfelelő ceruzát választani. Ha nem jelzi külön, akkor pedig eldöntheted az alapján, hogy gyerkőcöd otthon milyen típusú ceruzával szeret rajzolni. Ha gyakran és szívesen rajzol, aprólékosan színez, biztos és helyes ceruzafogással használja a cerkákat, akkor nyugodtan választhatsz neki vékony ceruzát. Ha ritkán rajzol, ceruzafogás még kissé bizonytalan, akkor sem kell kétségbeesni, hiszen az elsős gyerekek kezének izmai még bőven fejlődnek, alakulnak, azonban érdemesebb vastagabb ceruzát választani, hogy könnyebb legyen számára az első időkben a rajzolás és majd az írás tanulása is.

Azonban akár vékony, akár vastag ceruzára esik a választásod, mindenképp háromszögletű formájút vásárolj, mert ezt a legkényelmesebb tartani a gyerkőcök kezének.

 

2. A hegy minősége

Nem mindegy, hogy mennyire kemény vagy puha a ceruza hegye, hiszen ettől függ, hogy milyen könnyedén siklik a papíron, és mennyire ad élményt az alkotáshoz. Egy túl merev, porózus hegy könnyen törik, érdemes ezért inkább kissé "zsírosabb", puhább heggyel rendelkező ceruzát választani.

 

3. Színek

A legnehezebb szempont, hiszen ki tudja, hogy melyik szín mennyire lesz szép, és melyik gyerkőc milyet szeretne...! A tanító nénik általában 12 színű színest kérnek az elsősök számára, hiszen ennyi színnel már szinte mindent meg lehet rajzolni, de mellé még könnyedén befér néhány grafit és pár filctoll is a tolltartóba.

Mit érdemes mégis megnézni? 

Legyen bőrszínű ceruza a színek között, hogy igazán szép, barátságos emberkéket rajzolhassanak a kicsik. 

Teszteld le a sárga, a piros és a kék színt, hogy szépen fognak-e.

Válassz valóban élénk színeket, mert az ezekkel való alkotás mindig nagyobb sikerélményt ad a gyerekeknek.

 

4. Extrák

"Mit tudhat még egy színes ceruza?" - kérdezheted joggal. Pedig sok extrát lehet beépíteni ma már egy ennyire egyszerű és hétköznapi használati tárgyba is. Vannak például ún. "gripes" ceruzák, amelyek bordázott oldallal rendelkeznek, így kényelmesebb fogás esik rajtuk, nem csúsznak. 

Vannak ceruzák, amelyek "akvarell effekttel" rendelkeznek, tehát, vízzel elmaszatolva vízfesték hatásúvá válnak, aminek köszönhetően még mozgalmasabbá, érdekesebbé tehetik az elkészült alkotásokat.

És ami a gyerekeknek a legnagyobb extra lehet, ha minél többféle színből választhatnak - akár 24 vagy 30 különböző árnyalattal könnyedén megrajzolható a legszebb unikornis vagy a legnagyobb kalózhajó is kincsekkel együtt!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a legszuperebb színes ceruzák kiválasztásában, és csupa mestermű születik majd szeptembertől az iskolapadokban! Ha még nem választottál színeseket, nézz körül webshopunkban és rendeld meg innen kedvenceteket!