Hogyan válassz iskolát? - 5 tipp leendő elsősök szüleinek

2019.02.18
by Ars Una titkárság

Iskolaválasztás elsős gyerekek szüleinek - az egyik legnehezebb döntés. Február végéhez közeledve egyre több leendő elsős gyerek szülei számára válik központi kérdéssé, hogy hogyan tudjuk megtalálni a legjobb iskolát gyermekünk számára? Egyáltalán: melyek az iskolaválasztás szempontjai?

Szülőként rengeteg tanácsot kapunk a fenti kérdésekre, sok-sok információ alapján dönthetünk, ám olykor ezek a tippek nemhogy segítenének, de talán meg is nehezíthetik a döntést. Mi már jópár éve követjük az iskolába induló kis elsősök szüleinek kérdéseit, és olykor az iskolaválasztással kapcsolatos dilemmáikat is. Összegyűjtöttünk ezért néhány szempontot, amely alapján mi is tudunk néhány tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy milyen kérdéseket érdemes átgondolni a nagy döntés előtt.

 

Az iskola elhelyezkedése

Az első néhány évben nyilván te viszed iskolában gyermekedet, így talán nem tűnik fontos kérdésnek, hogy mennyire van közel vagy távol az iskola az otthonotoktól vagy a munkahelyedtől. A legjobb, ha mindkettőhöz közel van, ám ez csak ritka szerencsés esetben adódik így. Mindkettőnek megvan azonban az előnye:

Ha az otthonotokhoz közeli sulit választjátok, akkor az azért szerencsés, mert felsőben már egyedül is könnyedén hazamehet a csemete. Emellett már elsőtől kezdve fontos lehet, hogy ne az utazással teljen el az idő hazafelé - no, és reggel sem. Az első hónapokban plusz 10-15 perc is sokat számít, így ha van rá lehetőséged, akkor inkább az otthonotokhoz közeli iskolát válaszd.

Ha a munkahelyedhez közel találtok szuper sulit, akkor az is jól működhet, hiszen reggelente tovább lehettek együtt, és ha bármi gond lenne (azért az első osztályban ugyanúgy össze kell hangolni a gyerekek "bacikészletét", ahogyan anno oviban tették, így várható pár megfázás és kisebb betegség...), akkor perceken belül el tudsz menni a csemetéért


 

Az iskola specifikációja

Sok gyermek esetében már hamar megmutatkozik, hogy sport, rajz, tánc vagy zene területén kiemelkedően tehetséges, és ennek megfelelően választjátok az iskolát. Más esetben az is előfordulhat, hogy nyelvtagozatos sulit néztél ki számára, ahol már első osztálytól tanulhat idegen nyelvet.

A gyerekek tehetségének kibontatkoztatása nagyon fontos, és mindenképp megéri olyan iskolát választani, ahol azt erősítik, amiben ügyes, amit szeret, amihez kedve és érzéke van. 

Azonban emellé is javasoljuk, hogy vedd hozzá elsődleges szempontként azt, hogy közel legyen a suli, no, és azt is, hogy vedd figyelembe a következő pontokat is: a tanítónő személyiségét, illetve a saját benyomásaidat az iskolai nyílt napok alatt.

 

A tanítónő személyisége

Tapasztaltabb szülők szerint ne iskolát, hanem tanítónőt válasszunk, hiszen ő lesz a legfontosabb személy, aki megtanítja a csemetét írni, olvasni és aki leginkább formálni fogja az iskolához és a tanuláshoz való hozzáállását. Ez valóban így van, hiszen az első évben az alapvető ismeretek tanítása mellett az elsős tanító az, aki neveli is a gyerekeket. Játszik velük, szereti őket, beszélget velük, és átvezeti őket az oviból az iskolába, majd az alsó tagozat játékos világából szép lassan a felső tagozat egyre több tanulást igénylő követelményei felé.

Ha már tudod, hogy melyik iskolába fogod beiratni gyermekedet, akkor mindenképp érdeklődj a tanítókról is - és legjobb, ha valós véleményeket gyűjtesz be:

Érdeklődj fórumokon vagy a kerületi anyukás csoportokban. Még jobb, ha ismerősöktől is tudsz konkrétumokat kérdezni.

Emellett mindenképp hasznos, ha egy nyílt napon találkozni is tudsz a tanítónővel, hogy magad is láthasd, hogy milyen személyiség. Sokszor csalóka lehet mások véleménye, és mivel mindannyian a saját szempontból látunk bizonyos dolgokat, így nem biztos, hogy aki egy ismerős gyerkőcével túl szigorúnak tűnt, ő valójában nem csak következetes volt. Ahogyan különbözően értkeljük a kedvességet, másként fegyelmezünk, vagy magyarázunk szülőként, ugyanúgy a tanárok is nagyon különbözőek lehetnek. Egyik sem feltétlenül jobb vagy rosszabb a másiknál - a fontos azonban az, hogy a te gyermekednek megfelelő tanítót megtaláld.
 


 

Iskolai nyílt nap szülőknek

A vélemények mellett fontos, hogy személyesen is megismerd mind az iskolát, mind a tanítókat. Egy weboldalon lehet előnyös képeket mutatni, és vonzó leírást készíteni a a tantermekről és a tanítási módszerekről, ám lehet, hogy közel sem olyan rózsaszín a kép - és ugyanígy ennek a fordítottja is elképzelhető. Épp ezért tökéletesek a nyílt napok, amikor csak ti, szülők mentek el egy-egy órára, hogy megismerjétek a leendő iskolát. A következőkre figyelj:

- Nézz meg néhány tanórát.

  • Milyen a tanterem? Tiszta vagy csupa piszok már reggel is?
  • Mennyire színes a terem? Érezni rajta, hogy a gyerekek szeretne ott lenni - vagy inkább sivár és barátságtalan? 
  • Mennyire logikusan építi fel a tanórát a tanító? 
  • Mennyire tudják követni a gyerekek a magyarázatot? 
  • Aktívak-e vagy nem érdekli őket a tanulás?
  • "Kirakatnak" tűnik a nyílt nap színes feladatsora, vagy tényleg ilyen lehet minden nap? (Ha hiszed, ha nem, ezt a gyerekek viselkedésén tökéletesen észre lehet venni...)

- A szünetben nézd meg a gyerekeket:

  • Mennyire felszabadultak és vidámak, vagy éppen mennyire fáradtak és elcsigázottak?
  • Hogyan viselkednek egymással: barátságosak vagy agresszívek? 
  • Nyugisan várják a következő órát vagy kétségbeesetten másolják a leckét egész szünetben?

Ebből látszik, hogy mennyire érzik jól magukat az iskolában vagy éppen az is, hogy mennyire utálnak ott lenni. Nyilván nem szeretnél olyan sulit választani, ahol a gyerekek láthatóan rosszul érzik magukat...

- Nézd meg a büfét: milyen a kínálat, milyenek az árak, milyen a büfés maga, és mennyire tiszta a büfépult? 

- Nézd meg a portát: figyelnek a gyerekekre, vagy átjáróház az egész suli?

- Nézd meg a mosdó tisztaságát, felszereltségét is.

Játékos "iskolanyitogató" gyerekeknek

Ha a te, saját megérzéseid pozitívak az iskola megismerése és a nyílt órák után, akkor fontos, hogy gyermekedet is elvidd egy-két alkalommal a leendő sulijába, ahol ő is megismerheti a tanítónőt, sőt, számos iskolában 15-20 perces, játékos foglalkozások keretében bele is kóstolhat az első osztályosok feladataiba.

Ilyenkor nyilván minden szülő a saját gyerkőcét figyeli, és próbálja megfejteni, hogy hová is szaladt el ez a néhány év, amíg apró tipegőből nagy iskolás lett a csemete... De amikor már picit másra is rá tudod irányítani a figyelmedet, akkor érdemes ismét a tanítónőre és a gyerekekkel való kapcsolatára fókuszálni.

- Mennyire barátságos a gyerekekkel?

- Hogyan teremt velük kapcsolatot, hogyan kéri, fegyelmezi, dicséri őket?

- Mennyire nyitnak felé a gyerekek?

- Mennyire egyértelműen tudja elmagyarázni nekik egy-egy feladat lényegét?

A sok-sok tanács, tipp és szempont aztán végül mind egy kérdéssé áll össze: mennyire tudod elképzelni, hogy gyermeked éppen ebbe az iskolába jár? A szülői ösztönök a legerősebbek a világon, és legyen bármennyire klassz a tanítónő, ha azt érzed, hogy az iskola épülete taszító, nem érzi otthon magát, szörnyű a légkör és a gyerekek frusztráltak. Vagy lehet a világ legmodernebb iskolája, jól felszerelt, tiszta, tele szuper programokkal - ha a tanítónő nem olyan, akire naponta 8-9 órában nyugodt szívvel rábíznád csemetéd nevelését és tanítását.

Persze, ugyanígy az ellenkezője is előfordulhat: lehet, hogy egy kicsit kopottabb az épület, vagy kevésbé jól felszerelt, de ha úgy érzed, hogy gyermeked épp annál a tanítónál, épp abban a suliban lesz a legjobb helyen, akkor nincs több kérdés! Hallgass bátran a megérzéseidre - ahogy korábban, úgy most is segíteni fognak a döntésben!

Nyilván számos további szempontot fel lehet sorolni, amelyek segíthetnek a számotokra legmegfelelőbb iskola kiválasztásában - mi most az 5 leggyakorlatiasabb tanácsot soroltuk fel, hogy segíteni tudjunk. Reméljük, hogy sikerült!